Вхід

Винос поживних речовин с/г культурами

06 травня 2025 р. 17:02

Автор: Олена Берестейська (аграрій-дослідник)

Збираючи врожай, ми не тільки отримуємо продукцію, а й виснажуємо ґрунт на важливі поживні
речовини! Варто розуміти, скільки азоту, фосфору (P) та калію (K) виноситься з нашого поля разом
з зерном.

Як розрахувати винос поживних речовин на вашій культурі?

* приклад таблиці наведені в фото

Формула для розрахунку:

Винос поживних речовин = Врожайність (т/га) х норма виносу поживних речовин (кг/т)

Приклади для різних культур:

  • Кукурудза

Врожайність 9,4 тонни на гектар виносить 151 кг азоту, 63 кг фосфору та 46 кг калію.

  • Пшениця

На кожну тонну – 27 кг азоту, 14 кг фосфору та 8 кг калію.


Де дізнатись норму виносу?

Ці значення зазвичай надаються в науковій літературі, або ж можуть бути отримані через
лабораторні аналізи зерна.

Важливо!

Інформація про винос поживних речовин сама по собі не є достатньою для розробки
рекомендацій з удобрення, оскільки не враховує здатність ґрунтів утримувати і забезпечувати
поживні речовини.

Актуально на полі

Blog
Blog